Vernisajul, adică deschiderea oficială a unei expoziții de artă a unui artist mai mult sau mai puțin cunoscut, sau chiar a unui student absolvent de la o școală de artă, atrage majoritatea iubitori de artă. Oamenii care prețuiesc în general frumusețea au un simț sofisticat al stilului și o înțelegere a principiilor de bază ale esteticii. Așa ar trebui să fie. Dar care este realitatea? Acesta variază în funcție de vernisaj, de cât de cunoscut este artistul, de genul pe care îl reprezintă și chiar de locul în care are loc evenimentul. Un lucru este sigur: fiecare vernisaj este o adevărată prezentare de modă! Un costum și o rochie elegantă sunt încă bine percepute, dar nu de toată lumea. La vernisajul lucrărilor unei persoane care lucrează în cercul boemei artistice contemporane și moderne, o astfel de ținută va fi percepută cu moda faux pas. Este mai puțin important dacă mergi la vernisajul lucrărilor de fotografie, pictură, desen sau experimentale. În textul nostru vei găsi, sfaturi practice și ținute, care poți alege atunci când te pregătești pentru o deschidere a vernisajului.
Vernisaj: propozițiile noastre legate de ținută
Așa cum deja am menționat, ținuta care trebuie aleasă atunci când mergem la un vernisaj nu este atât de evidentă. Trebuie să ținem cont de mai mulți factori: circumstanțele din jurul evenimentului, tipul de vernisaj, fie că este vorba de un vernisaj deschis sau închis, fie că are loc în aer liber sau într-un spațiu închis. De asemenea, ar trebui să fim atenți dacă autorul lucrărilor este un artist cunoscut care creează în curentul academic sau un extrovertit, iubit de hipsteri. Poți să te lași dusă de fantezie, deși prea multă fantezie poate fi considerată ignoranță și insultă. Mai bine alege eleganța „împletită” cu puțină fantezie.
Sunt bine văzute accesoriile delicate. Faptul că vernisajul are loc într-o galerie închisă nu înseamnă că ar trebui să renunți la pălărie cu un ornament simplu pe teacă. Îmbracă o rochie maxi, simplă de culoare închisă, pantofi cu platformă sau toc gros, o pălărie bordo cu un etno-pandantiv. Peste umeri pune o eșarfă colorată și largă.
Lumea modei se inspiră de la sălile marilor galerii de artă. În anii 1960, a secolului trecut, rochiile albe scurte în formă de A, decorate cu motive geometrice, mai precis cu pătrate mari, colorate (roși, galbene, albastre, negre) erau foarte populare. Ținuta se referea direct la picturile populare ale lui Piet Mondrian și reprezentanții școlii De Stijl. Femeilor le plăcea să asorteze rochii scurte cu cizme lungi, adesea albe, și bijuterii rotunde din plastic – brățări groase și cercei-cerc. Cu siguranță îți vei arăta gustul și cunoștințele pe tema istoriei legate de modă și artă dacă vei alege inspirații „artistice”.
O rochie neobișnuită cu motive geometrice mari, umeri înalți și „triunghiulari” va fi un adevărat hit al serii. Va arăta grozav în culori proaspete, de exemplu, alb și verde lămâie, dar poți alege și culori închise care vor contrasta. Vrei să optezi pentru o ținută mai îndrăzneață? Pune bază pe ținuta femme fatale! Alege pantalonii cu talie înaltă, închiși la culoare și strâmți, sacou cu nasturi decorativi. Alege accesorii în culoare roșie: pantofi stiletto roșii, ruj și o pălărie roșie cu margine neagră. De asemenea, poți purta o cămașă cu aplicații mici sau într-o singură culoare. Comptează cu o cravată „obraznică”! În loc de o ținută neagră, poți purta ținută mai ușoară cu pantaloni largi și un sacou cu rând dublu de nasturi. Plus o pălărie și tocuri înalte. Poți alege un machiaj mai colorat care îți va oferi farmec și un fler artistic.
Dacă iubești stilul retro și vrei să rămâi la ținuta destinată „bărbaților”, îți recomandăm să porți catifeaua raiată într-o nuanță de bordo: pantaloni evazați, un sacou, scurt care pune accent pe talie, vestă de aceeași culoare și cămașă albă cu volănașe jabou în zona gâtului! Se va potrivi această ținută cu pantofii cu toc înalt? Evită să porți blugi, cu excepția cazului în care mergi la un vernisaj al unui tânăr artist care se bucură de filozofia hippy sau de estetica punk. Blugii rupți, un sacou interesant cu design colorat și un look foarte natural se pot dovedi a fi o alegere de nota zece.
Vernisajul expoziției lucrărilor de pictură
De fapt nu contează la ce tip de vernisaj te duci. Mult mai importantă este tendința artistică la care lucrează artistul, popularitatea lui sau locul în care are loc vernisajul. Într-o galerie de artă unde își expune lucrările de pictură, sau unde sunt expuse operele de artă tradiționale ale celor mai mari maeștri, este mai bine să nu riști și să nu renunți la ținuta elegantă. Cel mai bine este să alegi o ținută elegantă și în același timp clasică. Cu toate acestea, te poți juca cu accesoriile: bijuteriile, gențile de mână, broșele elegante îți vor oferi farmec și se vor distinge din mulțime. Little Black Dress este cel mai fidel prieten al fiecărei femei: întotdeauna la modă, potrivită pentru orice ocazie, inclusiv pentru o deschidere a unui vernisaj. Nu uita că nu trebuie să fie prea scurtă. De asemenea, poți îmbrăca o fustă lungă tip creion și o bluză peplum. Evită cămășile transparente sau croielile provocatoare. Vei arăta frumos într-o rochie de cocktail cu plisă.
Vernisajul expoziției lucrărilor de fotografie
Vernisajul expozițiilor lucrărilor de fotografie, asemănător cu cele de pictură, de multe ori au loc în spații rar întâlnite – nu neapărat în galeriile de artă sau locuri de cultură. Unii artiști se decid să aleagă locuri căutate de cercurile de hispteri – spații industriale, apartamente construite într-o fabrică, cafenele sau restaurante. Depinde de locul unde vernisajul va avea loc, poți să experimentezi fără grijă cu ținuta. Cu cât spațiul este mai neobișnuit, cu atât îți poți permite mai mult.
Vernisaj – ținute pentru bărbați
În textul nostru, ne-am concentrat în primul rând la moda pentru femei, dar și bărbații își pot lăsa imaginația să se dezlănțuie înainte să meargă la un vernisaj. Regulile sunt aceleași: cu cât spațiul și arta tradițională sunt mai formale, cu atât ținuta trebuie să fie mai elegantă. Nu uita să eviți blugii și un aspect tipic casual. Renunță la pantofii sport sau treninguri! Cămășile fanteziste cu motive interesante, sacourile colorate, pălăriile stau la baza unui stil neobișnuit, perfect pentru un vernisaj. Poți adăuga la ținuta casual o eșarfă largă și lejeră sau una mai elegantă și subtilă în jurul gâtului. Într-o seară caldă de vară dă furcă imaginației și alege pantaloni scurți cu cută și un sacou. Nu te teme de ținutele mai controversate: optează pentru un sacou gros cu carouri albastre, o cămașă albastră și o cravată portocalie! Introdu o batistă portocalie de mătase în pieptar (un buzunar mic de la piept). La costumul unicolor, de exemplu muștar, alege o cămașă albă și bretele roșu burgund, care incontestabil sunt asociate cu boemia artistică.